KÄSITYKSIÄ

Salon taidemuseossa avautui 2.4. yleisölle kuvanveistäjä Minna Kangasmaan, kuvataiteilija Merja Miettisen ja kuva- ja tekstiilitaiteilija Silja Purasen uusinta tuotantoa esittelevä yhteisnäyttely KÄSITYKSIÄ.

Näiden kolmen taiteilijan tuotantoja yhdistää käsityön merkitys taiteen tekemisessä sekä materiaalin uudelleen käsittely ja kierrätys. Suhde arkisiin asioihin ja esineisiin, traditioihin ja ajattelutapoihimme saa heidän teoksissaan uusia merkityksiä.

Minna Kangasmaa, Merja Miettinen ja Silja Puranen tekevät taidetta, jolla ei ole keskenään visuaalisesti kovin paljon yhteistä. Sisällöllisesti heidän teoksensa ovat kuitenkin sukulaisia. He suunnistavat arjen koristeiden ja tekstiilien maailmassa samanlaisia reittejä. Kukin hyödyntää visuaalista kulttuuria omalla tavallaan, mutta jokaisen teoksiin jää siitä tunnistettava jälki. Jälki, jossa tätä välillä banaaliakin estetiikkaa arvostetaan ilman ironista ylenkatsetta. Nämä kolme taiteilijaa ovat tehneet meille palveluksen jalostamalla muistoista uusia tulkintoja: herättämällä ne eloon tavalla, joka haastaa meidät katsomaan niitä uusin silmin.

Minna Kangasmaa on kuvanveistäjä, jonka työskentely on sisältölähtöistä. Hänen teoksiaan yhdistää luontokuvasto ja käsityöperinteen käsittely. Muodoltaan ja materiaaliltaan teokset poikkeavat välillä voimakkaasti toisistaan. Veistoksissa hän luo niiden pintaan paljon merkityksiä. Usein hän tekee reliefejä tai alistaa veistosten muodon muutoin pinnalle. Samalla muoto alistuu sisällölle, koska koristeiden pinta on niiden sisältö.

Merja Miettinen käsittelee erilaisia aiheita, mutta kaikkia niitä yhdistää kunnioitus kauneutta kohtaan. Hän ei kyseenalaista estetiikan merkitystä vaan korostaa sitä kaikkialla olivatpa kyseessä käsityöt, lelut tai esimerkiksi kartat. Miettisen pohjimmainen motiivi on kauneuden etsintä ja sen jakaminen.

Pohjimmiltaan Silja Puranen kuvaa ihmisyyttä ja ihmisenä olemisen vaikeutta. Hän vetoaa emootioihin. Hänen teoksensa ovat kasvutarinoita, jotka etenevät katsojan vastuulla. Teosten hahmot ovat siihen riittävän kiinnostavia. Niitä ei halua jättää paikoilleen, niille haluaa antaa uuden mahdollisuuden.

http://www.salomus.fi/taidemuseo/taidemuseo/index.html