ENTRY_EXIT: Besides Beauty

Entry_Exit on jatkoa viime vuonna Itävallan Wienissä galleria Flat1:ssä toteutetulle viiden suomalaisen kuvataiteilijan Minna Kangasmaan, Roope Aholan, Eija Hirvosen, Tuomo Kangasmaan ja Kari Yli-Annalan ryhmänäyttelylle.

Helsingin näyttely jatkaa Wieniläisten taiteilijoiden Flat1 -gallerian käynnistämää Entry_Exit näyttelysarjaa, jonka ideana on järjestää eri taiteilijaryhmittymien kanssa yhteistyössä kansainvälistä näyttelyvaihtoa. Näyttelyitä on ollut Itävallassa, Ranskassa ja Sveitsissä.

Suomessa Oksasenkatu 11 taiteilijakollektiivin kanssa järjestettävässä Entry_Exit -näyttelyssä on esillä kaksi kokonaisuutta: Itävaltalaisten taiteilijoiden näyttely Me olemme kriisi  23.-26.5.2013 ja suomalaisten taiteilijoiden Wienissä esillä ollut näyttely Besides Beauty  1.-9.6.2013.


Besides Beauty
Minna Kangasmaa, Roope Ahola, Eija Hirvonen, Tuomo Kangasmaa, Kari Yli-Annala

Besides Beauty -näyttely käsittelee uutta ja ihmeellistä asioiden välissä. Sitä miten reagoimme kun näemme jotain ympäristössään poikkeuksellista ja miten jokin tavanomainen muuttuu oudoksi kun se näyttäytyy uudessa kontekstissa tai ilman yhteyttä totuttuun ympäristöönsä. Miten tavanomainen muuntuu, siirtyy ja synnyttää uusia yhteyksiä mielessämme, vaikka asiat ja materiaalit säilyisivät muuten samoina. Ehkä aika tai kokemus ajasta on se mikä muuttaa asian toiseksi, toden fiktioksi, luonnollisen luonnottomaksi tai totuttaa alun perin luonnottomana koettuun. Missä muutos oikeastaan tapahtuu? Ehkä se on paikka, sijainti, toinen ihminen tai ääni. Yhtenä lähtökohtana, innoittajana, Besides Beauty -näyttelylle on ollut sveitsiläisen kirjailijan Robert Walserin teksti Valheiden esittämisestä. Näyttelyssä on esillä valokuvia, videoita, installaatioita ja performansseja. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 31.5.2013 kello 18-21.


Robert Walser (1878 - 1956): Valheiden esittämisestä

Elämme erityisiä aikoja, vaikka kaikki ajathan ovat omana aikanaan erityisiä. Todellakin, tämä aikakautemme on minusta hyvin hyvin erityinen, erityisesti silloin kun – kuten juuri parhaillaan – laitan sormen nenänvarttani pitkin ja pohdiskelen tämän elämän todellista luonnetta, elämän, jota nyt voimakkaasti sysimme ja työnnämme näyttämölle.

Me annamme näyttämölle ravintoa ja se näyttää olevan hyvin ruokittu. Jopa oudoin ja eristäytynein näytelmäkirjailija luovuttaa teatterille oudoimmat ja eristäytyneimmät palasensa. Jos asiat jatkuvat sellaisena, elämä makaa pian selällään kuin tuhon valtaama vanha akka imaistuna ja pumpattuna kuiviin kylkiluita myöten, kun taas teatterista tulee pullea, tanakka ja täyteen ahdettu kuin, sanokaamme, insinööri jota onni on potkaissut ja on nyt siinä asemassa, että voi sallia itselleen maailman tarjoamat nautinnot.

Näyttämö tarvitsee elämää! Toki totta, mutta rutto ja kuppa hämmentävät sitä; mistä kaiken tämän hyvän, terveen, todellisen elämän pitäisi kasvaa? Elämästä, eikö totta? Mutta onko elämä todella niin ehtymätön? Minusta elämä on ehtymätön vain niin kauan kuin annamme sen seurata luonnollista kulkuaan – seesteisenä, sujuvana ja leveänä kuin kesyttämätön, kaunis joki. Mutta lienee kiistämätöntä, että me sivistyneet hölmöläiset riistämme ja nuijimme elämää luonnottomasti. On kuin elämä olisi suuri pölyinen matto, joka nyt, tänä meidän aikakautenamme, ripustetaan ulos ja mätkitään kunnolla. Jopa hammaslääkärit, jotka ovat käyneet katsomassa Lulua, ovat alkaneet tutkia elämän piirteitä ja kudoksia kuin olisi välttämätöntä leikata auki vanha raato ja viskata palaset näyttämölle.

Näin se on: mitä eläväisimmiltä ja luonnollisemmilta asiat näyttävät teatterissa, sitä jännittyneempinä, keinotekoisempina, kiistanalaisempina ja kätketyimpinä ne ilmaantuvat jokapäiväiseen elämään. Kun näyttämö sylkee suustaan totuuksiaan, sillä on pelottavavaikutus; mutta kun se pyörittelee kultaisia ihannoituja valheellisuuksia ylisuuressa luonnottoman kauniissa muodossaan – kuten se ainakin aiemmin joskus tapasi tehdä – vaikutus on provosoiva ja rohkaiseva, se hoivaa elämän kauniita röyhkeitä karkeuksia. Silloin voimme sanoa olleemme teatterissa ja ylellistyttäneet itsemme vieraassa, ylevässä, kauniissa ja lempeässä maailmassa. Pidä varasi noiden kahlitsemattomien esitystesi kanssa, jotta elämä ei yllättäen valu hukkaan. Olen valheiden teatterin puolesta, Jumala minua auttakoon.

www.oksasenkatu11.fi