Take Care

Minna Kangasmaa (FI)
Pernille Egeskov (DK)

Neliö-Galleria, Oulu Finland
6.–23.10.2022


Näyttelyn englanninkielisellä otsikolla Take Care on kaksinkertainen merkitys. Sana ”care” tarkoittaa huolehtimista ja kiinnostusta. Otsikon voi ymmärtää sekä kehotuksena että vetoomuksena: huolenpidon ja välittämisen pyyntönä tai kehotuksena olla varovainen ja vaalia. Elämme näiden merkitysten ristiaallokossa. Toisaalta tulemme yhä enemmän tietoisiksi omista rajoistamme, heikkouksistamme ja lähisuhteiden tärkeydestä ja toisaalta joudumme siirtämään kiinnostuksemme henkilökohtaisesta kollektiiviseen, siihen miten huolenpitomme koskettaa laajemmin – yhteisöä, ilmastoa, elämän monimuotoisuutta – kaikkea tällä planeetalla. Näyttelyn kaksi pohjoismaista taiteilijaa, oululainen kuvanveistäjä Minna Kangasmaa ja tanskalainen kuvataiteilija Pernille Egeskov Kööpenhaminasta valaisevat otsikon Take Care monisyisiä merkityksiä perhesuhteiden ja yhteiskunnallisten rakenteiden kuvauksista empatian eleisiin, elinvoiman herättämisestä ja poissaolon tutkimiseen.

Näyttelyssä on esillä Minna Kangasmaan kaksi teosta With and Without ja Flora. Molemmat ovat prosessiteoksia ja eräänlaisia kokoelmia, joita hän kerää, täydentää ja laittaa myös esille. Teosten materiaali on peräisin vanhoista posliinilautasista.

"Flora-teokseen olen kerännyt posliinijauhetta, jota syntyy leikkuujätteenä, kun leikkaan palasia vanhoista posliinilautasista With and Without -teokseen. Osa palasista mukailee posliinilautasten kasvi-aiheita, kun taas osa palasista on samoja muotoja ilman kasvi-aiheita. Ajatuksenani on hyödyntää vanhojen posliinilautasten materiaali kokonaisuudessaan, sillä posliini sisältää kallisarvoisia geologisia uusiutumattomia luonnonvaroja."

Teokset kiinnittyvät aikaan, jona ihmisen toiminta on läpikotaisesti muuttanut maapallon ekosysteemejä ja geologista muotoa. Kasveja on helppo pitää pelkkinä inhimillisen edistyksen äänettöminä todistajina, mutta jos maapallon kasvit äkkiä lakkaisivat olemasta, ymmärtäisimme niiden tärkeyden. Suhteellamme muuhun olevaiseen ja siihen miten käytämme ja jaamme niukentuvia resursseja ja luonnonvaroja, ja millä tavalla kohtelemme toisia ihmisiä, eläimiä, kasveja ja ylipäänsä kaikkea tällä planeetalla, on vaikutuksia nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Tässä empatialla on ratkaiseva asema, sillä se saattaa olla tie uudenlaiseen ymmärtämiseen.